A zsidóság története Verpeléten.

Kategória:
Helyi történetek, Helyi történetek

Cikk írója:
verpelet VÁROS


A zsidóság története Verpeléten.


 
Verpelét
 
A zsidók az északi magyarországi Verpelét városban és a környező Heves megyében éltek a 15. századtól kezdve vagy korábban a 17. század végéig, miután kizárták őket a körzetből. A 19. század folyamán a zsidó népesség növekedett, 184-ben 174 lakosa a városban él. Magyarország egyetlen fa zsinagóga Verpelétben volt. A zsidó hallgatók szintén a 20. század elején az ott létrehozott yeshiva- ba tanulmányozták , amelyet a kormány 1942-ben bezárt. 1944-ben a német megszállás alatt a környék zsidóit kényszermunkára küldték vagy Auschwitzban megölték.; csak tizenegy tért vissza a városba, és a zsinagógát átalakították más felhasználásra.
 
 
Korai történelem
A zsidók Heves megyében való letelepedésének első jelzése a 15. századból származó írásbeli dokumentumokból származik. A megőrzött Verpelét zsidó temető mintegy 40 sírt tartalmaz, amelyek közül a legrégebbi 1628-ból származik. 
 
Században, az Oszmán Birodalom alatt a magyar zsidók viszonylag biztonságos körülmények között éltek vallásos toleranciával, bár ebben az időben nincs adat a Verpelétben élő zsidókról. A mohácsi csata (1687) után a zsidókat általában kiszorították Magyarországról, és valószínűleg ugyanez volt a verpeléti zsidókkal.
 
A Habsburg-monarchia alatt a zsidókat megkülönböztették, és sok korlátozás között nem engedték meg bányászati ​​városok közelében vagy Heves megyében élni. 
 
19. századi
 
A német megszállás radikális fordulópontot hozott a verpeléti zsidók számára. A yeshiva-t 1942-ben kormányrendelet zárja le, és sok diákot bevontak kényszermunka zászlóaljba.
 
1944. április 26-án a nácik körülbelül 6 601 embert korlátoztak Heves megyéből a környék különféle gettóira. Május 8. és 13. között a Verpelét zsidóit áthelyezték az elhagyatott Bagólyuki bányászati ​​területre, Szúcs közelében . Ott voltak az elhagyott munkásnegyedben.
 
Május végén a gettókban minden férfit kiválasztottak és szállítottak munkaügyi szolgálatra. A fennmaradó embereket, többnyire nőket, gyermekeket és idősöket, néhány napra a Kerecsendi kőművesbe vitték, majd a Maklár vasútállomásra. Innentől az Auschwitz koncentrációs táborba szállították őket . 
 
A zsidó nyilvántartások az S70, 5704. sz. 21. napját (1944. június 12.) idézik, amikor Yosef Asher Pollack rabbi és felesége megölték Auschwitzban. Ugyanezt az időpontot írták egri lakosok, Shimon Sofer rabbi, Moshe Sofer rabbi (II) és családjuk halálára .
 
1956-ban csak egy zsidó család maradt fenn. 
 
A Verpelét városi tanács honlapja szerint tizenegy zsidó tért vissza a holokauszt után. A volt zsinagóga ma a tűzoltóság raktára. Magyarország egyetlen fa zsinagóga, amely Verpelétben volt, 1961-ben került lebontásra. 
 
Forrás: Wikipédia

 

 

 

HelyiVilága magazin ajánló

További magazin cikkek »

 

 

 

Helyi látnivalók

További helyi látnivalók »

 

 

Helyi szolgáltatók

További helyi szolgáltatók »